Ja, de 80/20-regel is oud (ruim een eeuw!), maar zeker niet achterhaald.
Keer op keer blijkt dat wanneer bedrijven zich richten op de 20% van hun producten of klanten die de meeste waarde toevoegen, hun resultaten aanzienlijk verbeteren.
Een treffend voorbeeld: de multinational waar ik de afgelopen jaren voor heb gewerkt, zag de omzet met ‘slechts’20% groeien, terwijl de winst bijna verdrievoudigde.
Dit illustreert hoe de 80/20-regel in de praktijk meer waarde kan toevoegen.
Inmiddels zijn er meer bedrijven die de kracht van 80/20 hebben herontdekt en succesvol implementeren
En 80/20 kan overal toegepast kan worden.
Strategisch niveau: product- en klantsegmentatie
Tactisch niveau: inkoop, voorraadbeheer, kwaliteitscontrole, sales, etc.
Het werkt ook prima in je prive situatie. (ik weet zeker dat 20% van de kleding van je kledingkast, 80% gedragen word)
Geloof de data en geloof de resultaten.
Wilt u ook uw winst optimaliseren?
Misverstand 2: 80/20 werkt alleen met 100% beschikbare en betrouwbare data.
Natuurlijk is data essentieel voor een goede analyse, maar perfecte data bestaat niet. Wachten op 100% volledige en foutloze data is vaak een excuus om niet in actie te komen.
Het goede nieuws? 80/20 werkt ook met imperfecte data. Het gaat erom trends en patronen te herkennen, niet om absolute precisie. Wij helpen bij het analyseren, opschonen en structureren van de beschikbare data, zodat deze de juiste richting aangeeft. Zelfs met minder dan perfecte data kunnen bedrijven al enorme verbeteringen realiseren.
Het draait niet om perfectie, maar om progressie.
En deze klanten zijn de grote klanten van de toekomst.
Afscheid nemen van klanten of producten is een strategische keuze en lang niet altijd de beste keuze.
Daarom is het belangrijk de data goed te segmenteren en analyseren.
80/20 draait om winstgevende groei.
80/20 helpt bedrijven te zien waar ze geld verdienen en waar ze geld verliezen. Vaak blijkt dat de top 20% van de klanten verantwoordelijk is voor meer dan 150% van de winst—en dat de minst rendabele klanten of producten de marges omlaag trekken.
Dit betekent niet dat je zomaar klanten of producten moet verwijderen. Het betekent dat je middelen slimmer inzet en focust op de juiste groei. Productlijnen kunnen worden vereenvoudigd zonder eliminatie, en klanten kunnen worden gesegmenteerd om ze beter te bedienen.
Vereenvoudiging is stap één. Groei komt daarna. En dáár ligt de echte winst.
Als je denkt dat je geen tijd hebt voor 80/20, heb je het waarschijnlijk harder nodig dan je denkt. 80/20 kost geen tijd—het maakt tijd.
Door de focus te leggen op de 20% van de activiteiten die de meeste impact hebben, elimineert 80/20 de ruis en creëert het ruimte voor wat écht telt. Het is geen extra project of nieuw initiatief, maar een manier om alle initiatieven sneller en effectiever uit te voeren.
Wanneer je strategische keuzes door de 80/20-lens bekijkt, wordt direct duidelijk wat je wel moet doen en, nog belangrijker, wat je niet moet doen.
Bedrijven die geen “echte” 80/20 toepassen, zijn vaak overladen met initiatieven—maar weinig daarvan worden goed uitgevoerd. Harder werken is niet de oplossing. Slimmer werken wel.
Dus als je denkt dat je geen tijd hebt voor 80/20, dan heb je het waarschijnlijk het meest nodig.
Na mijn recente bezoeken aan diverse mooie Nederlandse machinebouwers heb ik gemerkt dat veel bedrijven momenteel bezig zijn met de transitie naar CTO (Configured To Order).
Enkele jaren geleden heb ik zelf deze overstap mogen maken, met aanzienlijke toegevoegde waarde als resultaat. Toch zou ik, met de kennis van nu, een aantal zaken anders hebben aangepakt.
De transitie van ETO naar CTO
Als voorbereiding op de overgang van ETO (Engineer To Order) naar CTO hebben we onze historische verkoopdata geanalyseerd en een VOC (Voice of Customer) uitgevoerd. Op basis hiervan hebben we meer dan 50 opties gecreëerd die klanten via een configurator konden kiezen.
Hierdoor konden we ruim 3.000 verschillende eindproducten produceren. Dit bood enorme flexibiliteit, maar bracht ook uitdagingen met zich mee. We wilden onze levertijd terugbrengen van 16 weken naar 2-4 weken. Dit betekende dat wij (of onze leveranciers) materiaal voor alle 50 opties op voorraad moesten houden, wat leidde tot een aanzienlijke toename van de voorraadkosten.
De kracht van 80/20
Een 80/20-analyse bracht een cruciaal inzicht: 80% van onze klanten koos altijd voor bepaalde opties.
Was het dan niet beter om deze opties standaard te maken? Ja, absoluut! Door deze opties standaard op te nemen, werd de complexiteit gereduceerd, konden we gunstige volumeafspraken maken en verlaagden we onze kosten aanzienlijk.
Aan de andere kant werd 20% van de opties minder dan drie keer per jaar verkocht. Zou het beter zijn om deze als speciale opties te behandelen? Ook hier was het antwoord ‘ja’. Door deze opties als specials te beschouwen, konden we de levertijd en prijs verhogen, waardoor we geen voorraad meer hoefden aan te houden.
Daarnaast hebben we de resterende opties samengevoegd in pakketten, wat de keuze voor klanten vereenvoudigde en onze interne processen verder optimaliseerde.
In plaats van meer dan 50 losse opties, bleven er uiteindelijk slechts 11 opties over. Nog steeds CTO, maar met een scherpere focus op waardetoevoeging.
Economische afkoeling? Benut deze periode om je voor te bereiden op de volgende fase van groei.
Dagelijks lezen we over geopolitieke ontwikkelingen en hun impact op de economie. Wat de oorzaak ook is, de geschiedenis leert ons dat periodes van groei en krimp elkaar altijd afwisselen.
Juist in tijden van economische afkoeling ligt de kans om je strategisch voor te bereiden op de volgende groeifase.
Na een periode waarin bedrijven vooral bezig waren met het oplossen van materiaaltekorten, een gebrek aan (technische) arbeidskrachten, kostenstijgingen en het verhogen van de output zonder extra medewerkers, is dit hét moment om een stap terug te nemen.
Wat kun je nu doen om straks sterker uit de startblokken te komen wanneer de economie weer aantrekt?
Ook in de volgende groeifase zullen er weer tekorten aan arbeidskrachten zijn – en nee, AI zal niet alles oplossen. Daarom is het essentieel om nú te analyseren welke klanten en producten de meeste waarde toevoegen aan je bedrijf. Niet alleen om de omzet te verhogen, maar vooral om je winst structureel te laten groeien.
Hoe 20Focus helpt bij winstoptimalisatie
Bij 20Focus bieden we een oplossing om bedrijven structureel winstgevender te maken. We helpen organisaties te focussen op de activiteiten die de meeste waarde opleveren, door deze te identificeren en te optimaliseren. Hierdoor behaal je meer rendement met minder inspanning.
Meer omzet of meer winst? Maak de juiste keuze.
Veel ondernemers en managers streven naar meer omzet, omdat ze ervan uitgaan dat dit automatisch leidt tot meer winst. Maar uit data-analyse bij duizenden bedrijven blijkt dat dit een misvatting is. Sterker nog, in veel gevallen leidt meer omzet juist tot meer verlies en een hogere bedrijfscomplexiteit.
De harde cijfers: 50% van de omzet is verlieslatend
Onderzoek laat zien dat bij de meeste bedrijven ongeveer 50% van de omzet verlieslatend is. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van de activiteiten meer kosten dan ze opleveren. Het verhogen van deze omzet leidt dus niet tot groei, maar tot een grotere financiële last.
Meer omzet zonder onderscheid kan bovendien resulteren in:
- Meer complexiteit in processen en administratie
- Meer risico’s door grotere financiële verplichtingen
- Meer voorraad, wat kapitaal vastzet en kosten verhoogt
- Meer personeel, terwijl goed personeel schaars is - etc
Toch blijven veel bedrijven gefocust op omzetgroei, zonder zich af te vragen of die groei ook daadwerkelijk bijdraagt aan de winstgevendheid.
De winst zit in focus: slechts 25% van de omzet is echt winstgevend
Uit dezelfde dataset blijkt dat slechts 25% van de omzet bij de meeste bedrijven écht winstgevend is. Dit betekent dat bedrijven slechts een kwart van hun activiteiten optimaal benutten om waarde te creëren en winst te genereren.
De oplossing? Focus op de juiste omzet!
Door te identificeren welke klanten, producten of diensten de hoogste marges en langetermijnwaarde opleveren, kunnen bedrijven:
- Hun winst aanzienlijk verbeteren
- Hun complexiteit en risico’s verlagen
- Hun strategie afstemmen op duurzame groei
80/20 sluit andere strategieën of methodologieën niet uit—integendeel, het versterkt ze.
Modellen zoals Lean Six Sigma, QRM, Inlining, Value Stream Mapping (VSM) en zelfs de bedrijfseigen systemen van organisaties werken uitstekend samen met 80/20.
Neem Lean als voorbeeld: een van de eerste principes is vereenvoudiging. 80/20 helpt precies daarbij, door te identificeren welke processen, producten en klanten de meeste waarde opleveren. Door 80/20 als eerste stap in te zetten, wordt Lean niet alleen makkelijker, maar ook effectiever.
In mijn ervaring vervangt 80/20 geen bestaande strategieën—het verbetert ze.
Dit is eigenlijk geen misverstand – 80/20 is een simpel principe. Maar het succesvol en duurzaam implementeren ervan in een bedrijf? Dat is een ander verhaal.
Veel organisaties beginnen enthousiast, maar lopen vast bij het doorvoeren van structurele veranderingen. Het vergt niet alleen focus, maar ook ervaring om de juiste 20% te identificeren en hierop de organisatie en processen aan te passen.
Bedrijven die begeleiding krijgen van ervaren adviseurs – met kennis uit verschillende sectoren – boeken sneller en blijvender resultaat. Het verschil zit niet in de theorie, maar in de uitvoering.
Wil je 80/20 écht laten werken? Dan helpt expertise om het maximale eruit te halen.
Misverstand 7: 80/20 werkt alleen bij grote bedrijven.
Het klopt dat ik de afgelopen jaren voor een grote multinational heb gewerkt, maar die multinational bestond uit +/- 850 kleinere bedrijven.
Het succes van 80/20 kwam niet door één centraal beleid, maar door de duurzame implementatie op strategisch en tactisch, bedrijfs- én afdelingsniveau. 80/20 is toepasbaar op alles bv:
Producten, klanten, processen, maar ook op
Het begint allemaal met een 80/20-analyse om te bepalen waar de grootste knelpunten zitten. Zo kun je de methode toepassen op de gebieden waar het de meeste impact heeft.
80/20 is niet alleen voor grote bedrijven. Het is voor iedere organisatie die slimmer wil werken.
Cetero oporteat sensibus his eu. Has ex vidisse perpetua, vis partem mollis mandamus at. Ea nam legere mentitum prodesset, no quo lucilius liberavisse, te oratio debitis omittantur eos. Sea ea iusto detracto, ut scripta sapientem suavitate cum, nam deleniti perpetua intellegam an. Ei per officiis detraxit probatus, vim at graecis tincidunt.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.